Scopul scuza mijloacele. Dar efectele?

Analiza SWOT era, la inceputul vietii mele profesionale, de baza atunci cand analizam un produs sau un proiect si reprezenta pratic prima faza a proiectului in cauza. Prin analiza SWOT analizam Punctele tari(Strengths), Punctele slabe(Weaknesses), Oportunitatile(Opportunities), Amenintarile(Threats).

Probabil ca multi considera SWOT-ul o metoda deja vintage care nu mai are notorietatea de acum ceva vreme insa, pe langa utilitatea fiecarui cadran, personal ma concentram foarte mult pe cel referitor la  Amenintari (Threats). In aceasta faza a analizei luam in calcul, daca pot spune asa, deciziile guvernului cu privire la economie si asta pentru ca nu puteai cunoaste niciodata impactul deciziilor politico-economice, decizii pe care nu doar ca nu le puteai anticipa, nici nu le puteai influenta si nici nu le puteai estima impactul in business.

Astazi, la doua zile de la interventia Ministrului de Finante cu privire la noua politica fiscala cu impact major in Banci si Telekom, dar si la o zi de la rezultatul pe bursa a acestor declaratii, ma uit cu ingrijorare si cu disperare spre cadranul de Amenintari din analiza SWOT.

Sincer, sunt de parere ca interventia statului in economie ar trebuie sa reprezinte pentru noi cei din mediul privat, incadrarea acestora in cadranul Oportunitatilor pe cand realitatea ne dovedeste ca de foarte multe ori deciziile politice in economie reprezinta de fapt Amenintari care afecteaza direct flow-ul activitatii companiilor private.  Nu sunt absolut deloc un fan al Bancilor sau ai celor din Telekom insa stiu ca orice masura declarata ca fiind populista va fi platita intr-un final de cetateni, adica de noi cei din mediul privat dar si din cel public. Ideea ca statul ne protejeaza, pe noi cetatenii, de lacomia marilor companii este de fapt o practica pe care o folosea cu succes sistemul communist si prin care dadea senzatia protejarii tarii de influentele negative ale factorilor externi.

Sunt de acord ca reformele sunt necesare, ca ne ajuta sa ne adaptam politicile timpurilor pe care le traim, insa in acelasi timp reformele dese, incoerente, fara dialog cu mediul de afaceri si fara studiu de impact pe termen mediu si lung, nu fac altceva decat sa zdruncine si acea bruma de stabilitate pe care fiecare companie sau antreprenor se chinuie sa o aibe.

Tipul acesta de subiect nu este caracteristic blogului meu, insa faptul ca in acest moment conduc un business mic care cu greu a reusit sa se aseze pe o linie ascendenta si care este foarte sensibil la astfel de socuri decizionale, ma face sa intru intr-o oarecare fibrilatie si sa privesc cu mare ingrijorare ceea ce mi se poate intampla si mie mai devreme sau mai tarziu.

Am ajuns ca noi, micii antreprenori, sa ne concentram mai mult pe modalitati de protectie impotriva deselor modificari fiscale decat pe dezvoltarea business-ului, al portofoliului de clienti si a prosperitatii noastre, prosperitate care se identifica, prin taxele pe care e platim, si in prosperitatea statului.

Concluzionez ca inteleg populismul, inteleg anii electorali, inteleg care sunt scopurile politice, insa nu inteleg mijloacele si mai ales efectele acestui populism extrem.

Share: