Un LEU in Vrie si un EUR Erectil

Fara a avea pretentii de economist, imi permit sa scriu acest articol ca simplu cetatean frustrat si evident neputincios.

Ma uit cu groaza la ceea ce se intampla pe piata financiara de la inceputul acestui an si vad cum explodeaza cursul, cum ROBOR-ul nu se clinteste mai deloc si cum noi cetatenii platim, ca de fiecare data, deciziile politice sau economice.

Dupa masacrul de pe bursa in care s-au pierdut miliarde de lei odata cu ordonanta 114, ordonanta care printre altele a vizat taxarea activelor financiare pentru institutiile bancare cu scopul de a aduce ROBOR-ul probabil sub 2%, vedem astazi masacrul asupra leului iar tinta ROBOR-ului de sub 2% foarte departe.

Pentru mine este socant ca dupa 5 ani de stabilitate financiara, am ajuns iarasi in punctul in care astfel de oscilatii ne afecteaza fara dar si poate puterea de cumparare si aduce panica in randul investitorilor. Mai mult decat atat, avand o economie bazata pe consum, orice instabilitate economica ne face pe noi consumatorii sa punem arici pe buzunare si sa asteptam sceptici un echilibru care sa ne ofere o oarecare siguranta si asta pentru ca, prin definitie, un leu mai slab reprezinta o valoare mai slaba a veniturilor noastre mai ales atunci cand achitionam produse care se raporteaza la EUR. ( case, masini, servicii )

Am pus mai jos doua grafice prin care putem observa evolutia cursului de la 1 Ian 2018 pana in prezent dar si evolutia ROBOR pentru aceeasi perioada.

Ceea ce se poate observa cu ochiul liber este racheta pe care si-a luat-o EUR in raport cu Leul si o oarecare stagnare a ROBOR-ului. Asadar, in acest moment, pe langa faptul ca nu s-au ieftinit creditele cu ajutorul ROBOR, am ajuns sa cumparam si cu 2,6% mai scump fata de acum o luna. Daca va pare putin incercati sa achizitionati o casa.

Acum, pentru ca totusi traim in Romania, iar institutiile statului ne-au obisnuit sa dea vina unele pe altele, observam cum Guvernul si Ministerul de Finante au sarit la gatul BNR acuzand institutia ca nu apara suficient de bine moneda nationala si ROBOR-ul. Personal, nu am expertiza necesara sa concluzionez cine are dreptate.

Cum nu sunt un finantist si cum nu am pretentia ca inteleg instrumentele financiare, insa fiind un tip studios de felul meu, am incercat sa imi fac o idee despre ceea ce se intampla citind opinii si judecand cat se poate de echilibrat.

Iata mai jos 5 cauze ale instabilitatii actuale pe care le-am regasit in opinia lui Cristian Hostiuc – Ziarul Financiar, motive care ne pot lumina intr-o oarecare masura.

  1. taxa bancara şi legarea ei de ROBOR (cu cat ROBOR este mai mic, cu atat taxa bancara este mai mica, dar acest lucru înseamna o blocare a politicii monetare de interventie a BNR);

  2. neclaritatile legate de Pilonul II de pensii, unde 6-7 miliarde de euro sunt investite în titluri de stat, iar anual cel putin 600 de milioane de euro vin în titluri de stat. Daca Pilonul II „moare”, întrebarea tuturor este ce se întampla cu titlurile de stat aflate în portofoliul celor şapte fonduri Pilon II, pentru ca nu exista cumparatori care sa absoarba aceste titluri far a mişca dobanzile din piata. De asemenea, fondurile Pilon II interveneau şi cumparau titluri atunci cand erau fluctuatii pe piata şi exista un investitor care voia sa le vanda rapid

  3. situatia neclara a bugetului pe 2019: de cat are nevoie guvernul pentru finantarea deficitului şi refinantarea datoriei existente, cum vrea sa se împrumute în 2019, cat în lei şi cat în valuta, cat va fi cursul mediu leu/euro vizat, cum se va încadra Romania în deficitul bugetar de sub 3% din PIB.

  4. alegerea unui nou Consiliu de Administratie la BNR, întrebarea pietelor fiind: daca Isarescu nu va mai fi, atunci cine îi va lua locul, pentru ca în acest moment nu exista un alt nume. Pietelele financiare se uita foarte mult la acest lucru pentru ca vor sa ştie cine va conduce BNR, care are o putere mare pe piata monetara şi valutara şi este vazuta ca fiind institutia ancora cand este vorba de stabilitatea financiara a Romaniei.

  5. inflatia va fi în continuare ridicata, BNR – care este responsabila de stabilitatea preturilor – are o tinta indicativa pentru 2019 de 2,5%, plus minus 1 punct procentual. Problema este ca guvernul plafoneaza anumite preturi, începand de la energie pana la pretul banilor prin legarea taxei bancare de ROBOR, ceea ce, la un moment dat, tot se va duce în inflatie, în dobanzi şi în curs;

Articolul complet il puteti citi aici, este foarte interesant, ma rog, cu exceptia titlului de Can Can.

In final, imi doresc ca lucrurile sa se aseze, iar odata cu prezentarea Bugetului pentru 2019 si adoptarea lui in Parlament piata financiara sa se echilibreze si sa ne concentram pe treaba, in liniste.

Surse grafice Curs Valutar si Evolutie ROBOR

Share: