Dragi antreprenori, nu va simtiti singuri. Chiar sunteti.

Mizeria pe care a facut-o ieri PNL este si mai accentuata in contextul actual, context in care panica de Coronavirus este foarte mare, iar panica economica este si mai mare. Personal, nu sufar de teama pandemiei, insa cu siguranta sufar in calitate de antreprenor. Ghinionul face sa activez intr-una dintre principalele industrii afectate de rahatul pe care il traim in aceasta perioada, adica turism. Evident, nu doar turismul este afectat insa cu siguranta turismul este cel care a cazut cu cel putin 90%. Stiti cum se resimte chestia asta? E ca atunci cand pici intr-o prapastie direct in gol. La precedenta criza financiara, a fost o cadere rostogolita, acum insa este o cadere libera.

Urmaresc cu interes eforturile colegilor mei din turism si din asociatii care cauta activ sprijin din partea autoritatilor statutului si chiar daca sunt multi care ne condamna pentru tupeul cu care cerem sprijin fiscal, as vrea sa va spun ca motivul pentru care se cere acest sprijin nu este pentru profitul companiilor noastre ci pentru a ne proteja colegii angajati. Nu este nevoie sa fii doctor in economie ca sa iti dai seama ca ajutorul fiscal nu are nicio valoare in profitabilitatea unei firme atata timp cat firma respectiva nu vinde nimic. Practic, aceasta este situatia industriei de turism in acest moment. Nu exista cerere, nu exista vanzare, nu exista cash flow, nu se mai pot plati angajatii. Acest domino poate fi oprit doar cu ajutorul statului, cel putin deocamdata, cel putin pana cand vom reusi sa vedem o perspectiva, cel putin cat sa ne tinem colegii in siguranta in aceste momente in care fiecare se gandeste la ziua de maine.

Se spune ca un business trebuie sa se adapteze momentelor prin care trece, insa ceea ce vrea sa va spun este ca turismul la nivel global nu are ce sa adapteze, turismul global este in colaps, iar ownerii din industrie nu pot decat sa incerce limitarea dezastrului, iar cei care vor suferii primii vor fi angajatii din turism care devin someri, apoi asistati sociali, iar statul nu doar ca nu va mai colecta de pe urma lor ci va trebui sa si cheltuiasca in acest sens.

Revenind la mizeria de ieri din parlament, vreau sa va spun ca in timp ce noi ne luptam sa supravietuim, rahatii pe care i-am votat au decis sa continue instabilitatea politica si asta in conditiile in care avem nevoie de un guvern cu puteri depline care sa ne ofere macar iluzia mentala cum ca cineva are grija de noi. Noi intre timp avem grija de stat platind in continuare taxele pe care nu ni le permitem.

Sursa photo

Share: