Nationalismul prost inteles si Globalizarea zilelor noastre

Vrem sau nu vrem, credem sau nu, Romania este o tara nationalista inca de pe vremea domnitorilor, indiferent de numele lor. Lupta pentru patrie impotriva cotropitorilor din pozitia de outsider a putut fi dusa doar prin dezvoltarea sentimentului nationalist. Cred ca fiecare dintre noi, romanii, simtim un fior atunci cand ascultam imnul national, cand se vorbeste frumos de Romania sau cand vedem un roman care reuseste pe plan Mondial, iar acesta este nationalismul pe care este normal sa-l simtim fiecare dintre noi. Fiecare generatie s-a adaptat epocii in care a trait, comunismul a reprezentat o epoca importanta in viata romanilor, astazi capitalismul este cel in care incercam sa ne adaptam vietile, insa una peste alta fiecare perioada are plusuri si minusuri.

Astazi, trebuie sa fim constienti de faptul ca traim o epoca a globalizarii care, cred eu, este in primul rand un beneficiu al tarilor mici si mai putin dezvoltate ca Romania, un beneficiu care ne ofera acces la know how-ul tarilor mult mai dezvoltate si poate mai civilizate ca mentalitate sau ca mod de viata. Evident ca efectele pozitive sunt oarecum echilibrate si de efecte negative atunci cand si noi, ca tara, suntem influentati direct de bunul sau prostul mers al economiei globale, spre exemplu.

Din pacate insa, se pare ca trend-ul European, si nu numai, duce catre un nationalism extrem si asta pentru ca noi oamenii ne plictisim repede si uitam sa fim recunoscatori perioadelor bune din viata noastra. Dupa 20-30 de ani de boom economic in Europa, de largirea sferei de influenta a UE pe plan Mondial, observ ca din pacate din ce in ce mai multe tari Europene se indreapta catre o individualizare si o oarecare izolare pentru ca, nu-I asa, este mult mai usor sa transmiti maselor mesaje de “independenta” iluzorie ( vezi Brexitul atat de discutat in ultimii 3 ani ).

Exista o vorba care spune ca pentru a conduce un popor trebuie sa-l tii prost. Eu as spune ca trebuie sa-l tii prost informat, sau adaptandu-ne vremurilor noastre, DEZINFORMAT, iar nationalismul pe care se bazeaza dezinformarea se poate citi ca POPULISM.

Barack Obama spunea zilele trecute ca ”Naţionalismul, îndeosebi cel de extremă dreapta, este în plină ascensiune. Ştim unde duce acest lucru. Europa ştie mai bine decât oricine. Duce la conflict, vărsare de sânge şi catastrofă

Cred ca Obama e constient de exagerarea cu varsarea de sange insa mesajul transmis este unul care a vrut sa atraga atentia asupra unui trend cu care speram ca nu trebuie sa ne adaptam din nou. Nu inca.

Adevarul este ca regimurile comuniste, dictatoriale, marile razboaie sau crime de razboi au fost sustinute de mesaje sau propaganda nationalista, prost inteleasa de catre masele de oameni. Nationalismul nu are nicio legatura cu indoctrinarea sau cu populismul servit pe intelesul tuturor, nationalismul are legatura cu traditiile noastre, cu principiile si caracteristicile poporului nostru, iar acestea nu se pot pastra decat prin adaptarea vremurilor pe care le traim si nu prin reinvierea mesajelor de tip Cantarea Romaniei.

Personal consider ca, astazi, Romania si poporul roman trebuie sa fie PRO European si asta nu doar declarativ ci prin fapte. Iar prin fapte eu inteleg iesirea la VOT.

Asa ca sfatul meu este: Votati ceea ce credeti, dar Votati.

Sursa photo

Share: