Venita surprinzator la modul pozitiv, prima lege a turismului din istorie  a trecut practic neobservata fiind umbrita si lansata impreuna cu atat de controversatele modificari ale legilor justitiei. Practic suntem obisnuiti ca justitia sa mearga brat la brat cu turismul, vezi Costa Rica, Madagascar, etc, astfel ca n-ar fi o ideea proasta sa comasam cele doua Ministere :).

Acum, lasand gluma la o parte, sunt de parere ca orice industrie are nevoie de o lege si de reglementari specifice activitatii, iar turismul cu atat mai mult. Investitiile din turism sunt din ce in ce mai mari, iar pentru ca efortul investiilor este facut in cea mai mare parte de catre mediul privat, consider ca statul roman, prin Ministerul Turismului, are datoria sa ajute macar prin crearea unui cadru legislativ care sa incurajeze atat dezvoltarea unor zone de interes cat si investitiile in unitati de cazare sau agrement dar si un nivel ridicat de siguranta al turistilor.

Citind comunicatul de presa al Ministerului cu privire la principalele prevederi ale legii m-am bucurat sa vad ca in actul normativ se regasesc cateva idei, dupa parerea mea, foarte bune.

Spre exemplu,  infiintarea Organizatiilor de Management al Destinatiei, redeschiderea birourilor externe de promovare turistica, Sistemul Informatic de Evidența a Activitătii de Turism din Romania, metode de control de tip „mistery-guest”.

Desi sunt un fan al descentralizarii in general, am cateva dubii legate de faptul ca toate clasificarile unitatilor de cazare, atestarea ghizilor de turism, omologarea partiilor și traseelor turistice și autorizarea plajelor vor fi emise de autoritatile locale.

Imi inchipui ca un Minister mic cum este cel al Turismului nu are infrastrutura si logistica necesara, si banuiesc ca nici bugetul de HR suficient, astfel incat sa acopere corespunzator activitatile ce se vor descentralizate, insa oare autoritatile locale sunt pregatite cu specialisti care sa ajute in acest sens? Asta ramane de vazut.

In final, dati-mi voie sa privesc cu entuziasm aceasta initiativa din care a rezultat prima lege a turismului si sa nu fiu absolut deloc critic in aceasta faza.

Din experienta stiu ca de la hartie la implementare este cale lunga, iar calitatea implementarii face ca un proiect sa fie sau nu de succes. Eu imi doresc ca aceasta lege sa fie adaptata si imbunatatita pe parcurs pentru ca de multumit pe toata lumea nu o sa multumeasca niciodata 🙂

PS

Un preview al legii il puteti vedea aici

Sursa photo aici

Share: