Blue Air – Statul cu PR-ul, Agentiile de Turism cu munca…… si cu banii

Cazul Blue Air a reusit sa mai prejudicieze inca odata pasagerii asta dupa ce, in pandemie, acestia au fost iarasi prejudiciati. Cu alte cuvinte, prejudicii peste prejudicii fara o reactie progresiva din partea statului roman. De ce spun progresiva? Pentru ca desi ne-am obisnuit ca statul sa vina direct cu toporul la masa discutiilor, acesta si-a pastrat obiceiul si-n in cazul Blue Air. Mai concret, in loc de masuri progresive din 2020 pana in 2022, statul a venit dintr-o data cu barda si a taiat “gazul” Blue Air cu amenzi uriase si blocari de conturi. Practic, exact ce si-a doritt Blue Air sa se intample, si anume un motiv sa-si inceteze activitatea pe care oricum nu o mai putea sustine.

Ce a facut statul in acel moment? Simplu, a trimis pasagerii catre agentiile de turism ca sa le rezolve problemele, pentru ca nu-I asa, intotdeauna exista niste prosti in linia intai care, sub o lege dubioasa si discutabila, obliga agentiile de turism sa garanteze banii pasagerilor din fonduri proprii in cazul unor astfel de Evenimente.

Cu alte cuvinte, statul roman, garant pentru Blue Air si cel care detinea garantiile depuse de acestia dar si posibilitatea de a prelua fraiele companiei avand oameni in board, pentru a incerca sa mai salveze ceva, a ramas pasiv la nivel de management preferand sa trimita institutiile de forta, adica de control pentru a ne arata noua fraierilor ca putem dormi linistiti cat timp statul controleaza pentru noi. Si am dormit linistiti cu banii in conturile Blue Air, alea blocate de statul roman, iar daca pana acum mai existau 4-5% sanse de a recupera banii sau 100% sanse de a calatori in contul acestora, acum sansele romanilor sunt zero pentru ca, dupa ce ca Blue Air nu mai are banii, nici nu mai poate zbura. Asadar, multumim statului roman pentru gestionarea perfecta a banilor nostri.

Mai mult decat atat, odata cu inceputul acestei crize, asa cum ne-au obisnuit conducatorii nostri, a inceput marea campanie de PR. Mai pe scurt, iata ce face statul ca sa repatrieze romanii, iata ce face statul pentru a rezolva problema, iata ce face statul pentru a oferi suport celor pagubiti. In concluzie NIMIC.

Cei care au muncit, au cheltuit bani…… foarte multi bani, au fost agentiile de turism care au trebuit sa plateasca chartere pentru a repatria oamenii, care au trebuit sa mai cumpere inca odata biletele de avion celor prejudiciati  sau sa le dea banii inapoi oamenilor, iar cand vorbim despre oameni, vorbim despre mii de oameni. Pe langa bani si pe langa expunerea foarte mare a business-urilor din turism, adaugam si munca zecilor sau sutelor de agenti care au trebuit sa gaseasca rute, companii, locuri, etc pentru a putea rezolva o problema care niciodata nu a fost a lor.

De 20 de ani de cand lucrez in industria asta, agentiile de turism au fost intotdeauna acolo pentru a oferi suport statului cand nu a putut sa-si protejeze cetatenii de nepravazut, au fost acolo cand un business a cazut iar turistii acestuia au ramas expusi, au fost acolo cand se reinfiinta Ministerul Turismului dupa ce a mai fost desfiintat de cateva ori, pentru a oferi suport si consultanta reala din piata tuturor secretarilor de stat sau ministrilor, au fost acolo de fiecare data cand a fost sau nu a fost nevoie de ele, iar intrebarea mea este:

Oare statul roman unde este cand turismul are nevoie de el?

Sursa foto aici

Share: