Daca Incompetenta tine in viata un Sistem Bolnav, pe noi cine ne tine?

Acest articol nu are nicio legatura cu cazul de la Caracal, acest articol reprezinta un efect al evenimentelor de acolo dar si al multor altor evenimente in care, noi, cetatenii acestui stat european aveam nevoie de serviciile statului roman, aveam nevoie de ajutorul disperat al unui sistem bolnav dar tinut in viata pe perfuzii de taxele si impozitele pe care le platim fiecare.

Daca arunci o privire in lume, iti dai seama de la o posta care sunt tarile corupte si mai ales  nivelul lor de coruptie si asta din discrepanta dintre saracia generala de pe strazi si luxul inaltei societati. O tara fara clasa de mijloc este o tara corupta in care fiecare isi face propria lege si traieste dupa propriile reguli, iar pentru unii asta inseamna saracie iar pentru altii bogatie.

Din fericire, Romania ultimilor ani a reusit sa isi dezvolte o clasa de mijloc, o clasa de mijloc care devine din ce in ce mai vocala prin piete sau pe internet, o clasa de mijloc care sesizeaza si nu mai tolereaza coruptia de nici un fel, nici macar acel plic numit “mica atentie”. Pentru mine este clar faptul ca, astazi, nivelul coruptiei din Romania este mult diminuat fata de jaful de dupa Revolutie, jaf care a tinut 17 ani pana in 2007 anul in care tara noastra a intrat in Uniunea Europeana. De aici, usor, usor lucrurile au inceput sa se mai aseze, generatiile au inceput sa se mai schimbe, oamenii au inceput sa calatoreasca, sa se bucure, sa invete din Occident si sa isi doreasca lucruri bune si pentru tara lor. Singurul lucru care nu s-a schimbat a fost, evident, clasa politica.

Pentru ca am ajuns la clasa politica, poate o sa va surprinda, insa parerea mea este ca principala problema a statului si a sistemului care ar trebui sa ne administreze nivelul de trai, de siguranta, de dezvoltare NU este coruptia.

Principala problema a disfunctionalitatilor de tip Caracal sau Colectiv, sau Educatie, sau Finante, sau Sanatate, sau Administratie, etc, etc este incompetenta general valabila, lipsa managementului institutiilor, nivelul de implicare al functionarilor, lipsa meritocratiei in institutiile publice, lipsa evaluarii calitative a activitatii fiecaruia, nivelul de educare si invatare zonelor specifice fiecarei institutii si cred ca fiecare dintre noi are lista lui.

Asadar, Romania a trecut de la Coruptia Ucide la Incompetenta Ucide, iar noi cetatetenii ne incapatanam sa speram. Problema este ca nivelul educatie din scolile noastre, spre exemplu prin rezultatele de la BAC, nu face altceva decat sa ne arate o perspectiva sumbra a potentialilor incompetenti ce se pregatesc sa intre in campul muncii, de preferat, in cadrul institutiilor bugetare……. pentru ca pare mai caldut.

Sursa photo 

Share: