PROTEST – HORECA isi intrerupe activitatea pentru 1 ora

 

Intr-o perioada in care lucrurile par ca merg din ce in ce mai rau din punct de vedere al pandemiei, intr-un context in care guvernantii nu reusesc sa administreze sub nicio forma efectele acesteia, intr-un moment in care suntem spalati pe creier electoral in fiecare zi, astazi cand ne aflam intr-un razboi politic care nu are nicio legatura cu realitatea din vietile noastre, recunosc ca sunt foarte suprins de rabdarea poporului fata de incapacitatea conducatorilor nostri, indiferent de culoarea lor politica.

Faptul ca turismul in general este in continuare pe o cadere de peste 70%, evident cu mici exceptii, faptul ca dupa 6 luni in care noi cei din aceasta industrie continuam sa ne taram la propriu ca ramele, faptul ca autoritatile vorbesc mai mult decat fac, faptul ca nu s-a implementat nicio masura specifica industriei de turism ( agentii de turism, hoteluri restaurante, evenimente, etc ), ne arata inca odata ca suntem doar niste unelte electorale la un anumit interval de timp.

Revenind la subiectul de astazi, ma bucur sa anunt protestul initiat de HORECA prin care restaurantele, terasele si business-urile conexe isi vor inceta activitatea maine 19 August in intervalul 17:00-18:00. 

Redau mai jos o parte din mesajul disperat al colegilor nostri:

Inainte de criza COVID-19, in industria HORECA activau:
• 40.000 de societăți comerciale cu capital 100% românesc având o cifră de afaceri de 5 miliarde euro
Și
• Aproximativ 400 000 de angajati reprezentând 10% din numarul total al angajaților care activează in sectorul privat (190.000 de angajați direct implicați si aproximativ 210.000 angajati ai furnizorilor de produse, materii prime si servicii).
Totodată industria noastră contribuia semnificativ la evoluția unor companii ce dezvolta afaceri în domenii conexe, precum agricultură, furnizorii locali de ingrediente, producători și distribuitori materie primă în bucătărie, importatori și distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum și sisteme de gestiune, curățenie, transport, logistică, ambalaje.
Urmare a crizei datorată pandemiei globale și a măsurilor restrictive instaurate de autorități, industria noastră este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus astazi la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% față de anul trecut și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 40% dintre operatori.
Organizația Patronală HORA își exprimă public îngrijorarea cu privire la efectele dezastruoase create de răspândirea virusului COVID-19 în industria ospitalității, efecte care se resimt în toată industria turismului la nivel mondial.
Potrivit studiului comandat de HORA ( împreuna cu organizațiile membre in APT (Alianța Pentru Turism), efectuat pe o perioadă de 5 ani, dorim să atragem atenția asupra faptului că aportul HORECA la PIB este de aproximativ 5,07% după cum urmează:
– impact financiar direct (valoare adăugată) – 3,42%
– impact social (salarii angajați și aport consum) – 0,91%
– impact financiar indirect (furnizori si investiții) – 0,74%
Lipsa predictibilității din industria HORECA în climatul economic actual, nu face decât să împingă pe marginea prăpastiei antreprenorii care astăzi au în derulare investiții, responsabilități majore față de angajați, contracte de închiriere și leasing, contracte cu clienții externi, contracte de prestări servicii, contracte de servicii auxiliare etc.
În ceea ce privește activitatea din alte țări europene se poate observa că industria HORECA poate funcționa. În afara României, toate țările Comunității Europene au redeschis restaurantele (interior și exterior) cu reglementări stricte, respectarea acestora fiind sub atenta supraveghere a statului, acesta reușind astfel să mențină un număr mult mai mic de cazuri de îmbolnăvire față de România.

Asadar, in speranta ca cei care ne conduc vor incuraja mai mult repornirea economiei decat mentinerea ei pe aparate, sustin protestul HORECA cu inima deschisa.

Share: