Turismul NU va muri niciodata, Agentiile de Turism insa…..

Acum ca prelungirea situatiei de urgenta a devenit o certitudine, tragem speranta ca incepand cu 15 Mai lucrurile se vor dezgheta putin cate putin, iar distantarea sociala se va transforma usor, usor in apropiere sociala. Personal nu sunt absolut deloc panicat de virus in sine si asta nu pentru ca nu ii dau importanta ci pentru ca am urmat si urmez intocmai indemnul autoritatilor. Mai am putin si implinesc 21 de zile de stat in casa si chiar daca nu sunt obisnuit cu asta sunt recunoscator pentru faptul ca am o casa in care stau.

Ceea ce ma ingrijoreaza cu adevarat este situatia economica de dupa pandemie care, indiferent de cat de mult ne vom dori sa reluam vechile obiceiuri, sunt convins ca totul se va intampla treptat, iar economia isi va reveni mult mai greu decat obiceiurile noastre. Acest lucru este valabil si pentru industria de turism, o industrie care s-a prabusit la propriu practic peste noapte si care va avea nevoie de mai multe luni de regenerare pana cand vom putea spune ” Hai ca intram in normal”.

Pentru ca sunt antreprenor in cadrul unei agentii de turism, stau si ma uit ca prostu cum se duce de rapa toata munca mea si a colegilor mei de ani de zile, stau si ma uit ca prostu la o situatie care nu depinde de mine. Cred ca asta este cosmarul oricarui antreprenor indiferent de domeniul in care activeaza, adica sa iti dispara obiectul muncii peste noapte. Personal am mai trecut printr-o criza economica, din postura de angajat ce-i drept, si chiar  daca multi spun ca o firma trebuie sa fie pregatita pentru astfel de crize, credeti-ma ca nimeni nu poate fi pregatit pentru o scadere a vanzarilor de pana la 100% in doua saptamani.

Citesc pareri ale colegilor mei care, la fel ca si mine, trag sperante ca aceasta perioada se va termina, turismul va exploda iar noi ne vom intoarce la normalitate si mi-as dori din suflet sa le impartasesc pozitivismul, insa sunt constient de faptul ca turismul pe care il fac mai mult de 80% dintre agentiile de turism din Romania este dependent nu doar de evolutia pozitiva din Romania ci si de evolutia intregii lumi. Daca situatia la nivel global nu se va rezolva turismul nu-si va putea reporni motoarele, iar batalia va fi, probabil, pe turismul intern. Daca va fi.

Sunt 3 provocari pe care le-am identificat rapid cu privire la faptul ca turismul nu va exploda asa cum tragem cu totii speranta, si anume:

  1. Temerea oamenilor de a merge iarasi in zone turistice aglomerate, temere care poate fi mai mare decat dorinta de a razbuna statul prelungit in casa.
  2. Capacitatea fiecarei tari de a deschide rapid portile turismului si aglomeratiei in conditii de siguranta si mai ales capacitatea acestora de a trece peste frica unui nou val pandemic.
  3. Puterea financiara a oamenilor in conditiile in care Romania se va confrunta cu cateva milioane de someri, asistati sociali si pensionari care nu doar ca au venituri reduse dar reprezinta si o cheltuiala cu care statul roman se va confrunta si care va incetini investitiile pentru repornirea economica.

In opinia mea, segmentul care va incepe sa redreseze oarecum zona calatoriilor va fi cel de business travel, iar cand acesta va incepe sa miste atunci se va da semnalul si catre calatoriile leisure.

Pana atunci sper ca agentiile de turism si hotelierii sa reziste pentru ca turismul nu va muri niciodata, insa noi suntem cu totii la Terapie Intensiva.

Sursa photo Dreamstime

 

Share: