Sfaturi Practice – Cum sa traiesti decent in Romania cu 2600 Lei pe luna

In urma unui studiu realizat de reprezentantii urmatoarelor institutii: Ministerul Muncii, Institutul National de Cercetari Economice „Costin C. Kiritescu”, Academia Romana, Comisia Nationala de Prognoza, Institutul National de Cercetare Stiintifica în Domeniul Muncii si Protectiei Sociale, Institutul de Cercetari pentru Calitatea Vietii al Academiei Romane, Institutul National de Statistica si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, s-a ajuns la concluzia ca o familie cu doi parinti activi si cu doi copii in intretinere au nevoie de nu mai mult de 2600 de lei pentru a trai decent in Romania. ATENTIE, in Romania nu in Somalia. Mai mult decat atat, in urma calculelor de buget, din cei 2600 de lei/luna ai putea pune deoparte si 235 de lei, sa ai de zile negre. De fapt, as putea spune ca daca nu pui deoparte cei 235 de lei te poti caracteriza ca fiind un parinte denaturat si iresponsabil.

Pe scurt, iata cum a fost alocat bugetul in cadrul raportului rezultat de studiu si care sunt recomandarile mele de supravietuire in acest buget:

  • Produse alimentare si bauturi – 1069,8 lei/luna – cred ca 2 adulti si 2 copii s-ar putea incadra in acest buget (8,9 lei/zi de persoana ) consumand apa de la robinet (stati cu ochii pe apometru) si covrigi de la coltul strazii. In weekend copiii au voie si ciorba iar ca desert o bomboana pe care o pot suge pe rand. Parintii raman in continuare la covrigi.
  • Imbracaminte si incaltaminte – 139,2 lei/luna – va recomand in acest caz redescoperirea andrelelor, a mohairului si a opincilor cusute de mana
  • Locuinta ( gaze, lumina, intretinere, cablu ) – 405,4 lei/luna – pentru a va incadra in acest buget iarna, va recomand oprirea caldurii in apartament si somnul, prin rotatie, la vecinii mai avuti. Incercati sa negociati cu acestia si un dus la 3 zile.
  • Mobilier, dotarea locuintei – 71,9 lei/luna – va recomand folosirea farfuriilor si tacamurilor din plastic pentru a evita spargerea acestora si implicit o investitie scumpa. In cazul in care aveti mobila mostenita de la bunica, recomand folosirea stergarelor si a mileurilor pentru a le proteja de deteriorare. Continuati sa dati mobilierul mai departe pe linie succesorala.
  • Sanatate – 132,2 lei/luna – sosetele in otel, infuzia cu sare pot reprezenta o alternativa foarte buna. In caz de urgenta aplicati un supozitor pentru fiecare membru al familiei si, poate, va veti incadra in buget.Nu va asperiati, in spitalele din Romania aveti parte de acelasi tratament.
  • Transport – 215,5 lei/luna – dupa cum puteti observa, bugetul este mai generos acolo unde banii  se intorc la bugetul local prin abonamente de transport. Norocosilor
  • Posta si Telecomunicatii  – 20,9 lei/luna – se recomanda folosirea unui singur telefon mobil, cu abonamentul aferent, pentru toata familia. Luni, marti, miercuri il foloseste mama, joi vineri tatal, sambata si duminica copiii.
  • Educatie, recreere si cultura – 54,3 lei/luna – daca parlamentarii nostri au beneficiat de acelasi buget pentru educatie si cultura, atunci este justificat gradul de inteligenta si cultura
  • Diverse produse si servicii – 132,2 lei/luna – va recomand sa adaugati aceasta suma la bugetul de Educatie si Cultura. Astfel veti evita ca minorii aflati in intretinere sa ajunga parlamentari.
  • Asigurari pentru persoane, casa si masina – 122,9 lei/luna – sa ai masina pe care sa o asiguri mi se pare o utopie raportat la subiectul nostru de azi
  • Fond de siguranta si economii – 236,3 lei/luna – bogatilor care sunteti

In final, va rog sa fiti recunoscatori autoritatilor pentru ca va demonstreaza inca odata cat de bine se poate trai in Romania cu 2600 de lei pe luna pentru doi adulti si doi copii. Bogatilor.

Sursa photo

Share: