Pentru ca ma lovesc deja de aproximativ 2 ani de activitate antreprenoriala, am zis sa sarbatoresc acest aspect maret al vietii mele printr-un articol in care, daca imi permiteti, as vrea sa fac putin haz de necaz ?

Zona in care eu activez deja de foarte multi ani este turismul, mai exact in industria agentiilor de turism. Precizez de fiecare data acest aspect pentru simplul fapt ca, pentru multi oameni, agentiile de turism nu reprezinta neaparat o industrie mai ales ca pana de curand nici nu am mai avut parte de un Minister al Turismului.

Acum, ca sa intram in subiect, va spun ca weekend-ul trecut m-am intalnit, pentru vreo 2 ore, cu un prieten care isi doreste foarte mult sa isi deschida o agentie de turism considerand ca experienta de 15 ani in acest domeniu il recomanda pentru acest pas. Lucrand impreuna la business plan, facand scenarii si proiectii, am realizat, daca mai era cazul, cat de complicat si complex este sa incepi un business in Romania, iar daca acesta mai are si ca obiect de activitate codul CAEN aferent agentiilor de turism, cu atat mai mult.

Va spun sincer ca experienta acumulata ca angajat intr-o companie, fie ea mare sau mai mica, nu are absolut nicio legatura cu activitatea antreprenoriala indiferent cat de mult ne mintim in acest sens, indiferent cat de pregatiti credem ca ne simtim, indiferent cata experienta operationala avem.

Iata cateva aspecte care nu vor mai fi la fel atunci cand iesi din statulul de angajat si intri in cel de antreprenor:

Responsabilitatea actiunilor tale este mult mai mare si asta pentru ca esti direct raspunzator in fata legii, in fata furnizorilor, in fata clientilor, in fata colegilor.

Abia cand incepi sa lucrezi cu banii tai, si nu cu banii angajatorului, realizezi cu adevarat valoarea fiecarui leu, fiecarui eur, fiecarei decizii

Numarul noptilor albe este semnificativ mai mare decat al noptilor dormite

Siguranta zilei de maine se transforma in nesiguranta zilei de maine

Realizezi cu adevarat ca rezultatele muncii tale se impart jumate jumate cu statul. Nu te speria, golul in stomac pe care il simti cand trimiti bani la bugetul de stat dispare cu timpul. Nu ai nevoie de un control medical pentru asta ci de o stampila de vot din 4 in 4 ani.

Daca inainte asteptai cu nerabdare weekend-ul, acum privesti cu groaza cum se apropie. Fuck, inca doua zile fara vanzari normale.

Incepi sa realizezi ca rezultatele pozitive din balanta nu au nicio legatura cu situatia cash flow-ului. (Pffff, si ce-I mai injuram pe vremuri pe colegii din Contabilitate ca nu-mi plateau la timp furnizorii de pe marketing)

Dupa ce treci cu bine de ziua de salarii, spala-te pe fata, stergeti naduseala si incepi sa strangi bani pentru urmatoarea tura. Nu uita ca pe 25 ale lunii trebuie sa ii platesti salariu si statului.

Cand se inchide luna contabila, astepti balanta cu acel sentiment similar cu cel pe care il ai in sala de asteptare a unui cabinet stomatologic si te afli in fata unei extractii.

Cand te pregatesti, in sfarsit, pentru cateva zile de vacanta bine meritate, incepe bagajul cu laptopul, incarcatorul de telefon, incarcatorul extern de telefon, token-urile de la banci si 3 folii de extraveral.

Fa-ti abonament la Ziarul Financiar, insa inainte de asta gaseste-ti un psiholog bun. Predictibilitatea fiscala si legislativa in general, necesita terapii sustinute.

Radeai de prietenii tai ca sunt chitrosi? Nu ai vazut nimic si asta pentru ca noua ta viata de antreprenor iti face mana cu care dai mica, mica, mica si cea cu care iei mare, mare, mare.

Mi-a spus un prieten ca in momentul in care devii “marele sef” al firmei trebuie sa te obisnuiesti sa fii singur in raport cu colegii tai. Oarecum are dreptate insa sper ca atunci cand colegii mei aprind o lumanare la biserica gandindu-se la mine, sa o aprinda la Vii si nu la Morti ?)))))

Cred ca as putea continua acest articol mult si bine insa nu imi doresc sa plictisesc pe nimeni, iar in final as vrea sa va asigur ca toate cele de mai sus reprezinta parte din experientele si trairile mele din ultimii 2 ani ?

Share: