Numarul de cazuri creste. Turismul mai rezista?

Ceea ce se intampla de ceva vreme si anume cresterea cazurilor pozitive de la o zi la alta, nu inseamna altceva decat inca o piatra de moara pe umerii turismului din Romania. Nu as vrea sa mai generalizez si sa ma refer la cat de greu ii este turismului la nivel mondial pentru ca explozia de cazuri noi din fiecare zi nu face altceva decat sa izoleze din ce in ce mai mult Romania de restul statelor europene.

Daca am apreciat modul prin care autoritatile au reusit sa pastreze Romania ca una dintre cele mai safe tari din UE atunci cand prin Italia nu mai era loc prin cimitire, acum sunt nevoit sa critic lipsa de reactie a autoritatilor si incompetenta juridica care nu a facut altceva decat sa avem un vid legislativ care sa permita fiecaruia sa faca ceea ce vrea in plina criza sanitara.

Pe principiul merge si asa, politicienii nostri au luat masuri fara double check juridic, iar acum ne aflam in situatia in care in carantina sta cine vrea, in internare sta cine vrea, in izolare sta cine vrea. Acest ping pong intre putere si opozitie reprezinta, in opinia mea, principalul motiv al exploziei cazurilor pozitive. Evident nu trebuie sa-i uitam nici pe cocalarii din cluburi dar nici pe patronii pentru care o amenda este mai profitabila decat un “macel pandemic”

Poate ca sunt multi care nu respecta regulile de baza, poate ca suntem un popor petrecaret care pune mai presus o hora vesela decat riscul imbolnavirii, poate ca suntem un popor care uita repede cele 2-3 luni de rancezit in case, insa cu siguranta nu doar cetatenii sunt vinovati pentru situatia sanitara generala. Spun asta pentru ca, drept vorbind, Romania a stat bine in lunile martie si aprilie doar pentru ca oamenii au stat in case, iar acum cand suntem nevoiti sa iesim ca sa nu murim de foame, autoritatile si-au dat seama ca, de fapt, atunci cand trebuie sa faca mai mult decat sa ne tina in lockdown, ups, s-a imputit treaba.

Intr-un final, chiar si asa, in aceste momente in care turismului incepuse sa i se mai simta pulsul, iminenta izolare a Romaniei de tarile Europene va reprezenta practic o noua intrare in coma a turismului romanesc. Noroc ca nu reprezinta prea mult in PIB, asa cum a spus domnul Orban care, apropo, se pregateste de alegeri.

Sursa photo

Share: