Este indicele IRCC o noua Fata Morgana?
Banuiesc ca marea majoritate a cetatenilor cu credite sau cu gand de creditare au stat cu sufletul la gura asteptand noul indice care sa le ia de pe umeri aceasta povara grea a darilor la banci. Ma rog, nu sa le ia de pe umeri ci sa mai slabeasca putin din greutatea ratelor lunare. Asa ca iata cum, dupa cateva luni de la marele scandal cu privire la Ordonanta 114 despre ale carei efecte am scris si in articolul acesta, poate si cu ajutorul rugaciunilor emise in noaptea de Inviere a milioanelor de romani, s-a publicat in sfarsit noul indice menit sa reduca semnificativ ratele romanilor, indice botezat IRCC.
Hai sa vedem pe scurt cum se aplica acest indice si mai ales cui.
- Asadar, IRCC se va aplica doar creditelor de consum, creditelor imobiliare, cardurilor de credit şi descoperit de cont nou acordate de banci. Cu alte cuvinte doar persoanelor fizice cu exceptia celor care detin deja un credit in desfasurare si care, cel putin deocamdata, va fi raportat in continuare la ROBOR. Ah, si inca un aspect foarte important si dubios in egala masura, indicele IRCC nu se aplica, deocamdata, programului Prima Casa.
- Acesta se calculeaza ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobanda zilnica a tranzactiilor interbancare reprezinta media ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piaţa monetara interbancara.
Bun, acum dupa polologhia explicativa sa trecem in concret, adica pe cifre.
In acest moment indicele IRCC raportat la trimestrul 4 din 2018 se afla, pentru urmatoarele 3 luni, la nivelul de 2,36% comparativ cu un ROBOR la 3 luni de 3,31%, astazi.
Privind la cald putem spune ca cei care opteaza pentru credit in urmatoarele 3 luni se pot simti binecuvantati. Privind la rece, as putea spune ca indicatorii financiari au, in general, aceeasi baza si aceleasi princii dupa care functioneaza, iar in cazul nostru al romanilor, cea care ne creste ratele creditelor se numeste INFLATIE. Spre exemplu, in acest moment rata inflatiei este de 4,03% iar tinta fiind de 2,5% pentru 2019. Asadar destul de departe de realitate, iar acest indicator ne spune foarte clar ca nu putem avea pretentii de rate mai mici, provenite din indicatori precum IRCC sau ROBOR, atata timp cat vom ramane atat de departe de tinta inflatiei pe care s-au construit cifrele pentru 2019.
Il citez mai jos, din ZF, pe Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR pe care il citesc de fiecare data cand am ocazia si care spune ca:
„Acest indice va fi variabil, calculându-se ca o medie ponderată pe un trimestru şi va da naştere şi la creşteri ale dobânzilor. Ce vreau sa subliniez, în speranţa că se va înţelege foarte bine: în formulele de calcul ale dobânzii intră întotdeauna un factor care este excesiv variabil, anume rata inflaţiei. Ceea ce nu au înţeles politicienii este că ROBOR, în formula în care a funcţionat până acum, a determinat dobânda la credite şi s-a ghidat exclusiv după mersul inflaţiei, începând să urce şi creând nelinişte în lumea politică în luna septembrie a anului 2017, când se anunţa un nou val inflaţionist. În octombrie 2017, a început un ciclu inflaţionist care nu s-a încheiat încă şi care a determinat constant urcarea ROBOR, care, la rândul lui, a determinat rata creditelor”
In final, ca sa incerc totusi o concluzie, as spune ca in acest moment, daca as putea alege intre IRCC si ROBOR pentru un credit personal, as mai ramane la ROBOR inca cel putin 9 luni si asta pentru ca nu as risca sa ma expun unui indicator nou, mai mic ce-i drept, insa fara un istoric care sa-mi ofere siguranta unei stabilitati a ratelor. Cum nu este posibila alegerea, astept cu interes urmatoarele cotatii IRCC din urmatoarele 9 luni.
Leave a Comment