Bancherii vor sa dea bani dar nu gasesc firme sa crediteze

Afirmatia din titlu ii apartine lui Mugur Isarescu in Ziarul Financiar, afirmatie pe care o transpun in forma ei completa:

Până în perioada crizei ne plângeam, inclusiv la BNR, că nu sunt resurse suficiente, că nu aveam bani. Acum avem bani şi nu avem ce credita. Cam aşa se plâng bancherii. Noi nu credem că băncile au în totalitate dreptate. Avem probleme structurale şi nu putem forţa băncile să dea credite mai ales dacă unele firme nu pot să dea banii înapoi. Pe de altă parte, ne preocupă că există un exces de resurse şi puţini beneficiari

Sincer, consider o mare doza de ipocrizie si ,eventual, tupeu din partea unor banci sa se planga de lipsa firmelor pe care ar vrea sa le crediteze dar pur si simplu nu le gasesc. Am scris pe acest subiect si in articolul Start up-urile si Iluzia numita Banca. De ce consider ca fiind tupeu o astfel de afirmatie? Pentru ca daca parintii mei, si nu doar ai mei, ar citi aceste declaratii ar spune simplu ” Cum mai tata, tu te chinui sa te dezvolti iar bancile stau pe atatia bani si nu au unde sa-i imprumute? ”

In realitate lucrurile nu stau nici pe departe asa. Astazi, analiza unui business se face din ce in mai putin de catre specialisti si din ce in ce mai mult de catre algoritmi, asta si pentru ca eu nu cred ca mai exista specialisti ci doar operatori. Cu alte cuvinte, daca nu esti o corporatie cu muuuulte milioane de EUR rulaj astfel incat banca sa traga de tine, nu te baza pe faptul ca cineva iti va analiza business-ul din punct de vedere al oportunitatilor din piata, al perspectivei, al zonelor specifice acestuia. In cel mai bun caz toate aceste lucruri se discuta la nivel de small talk, iar daca te simti entuziasmat sa povestesti despre business-ul tau si despre planurile tale crezand ca bancii chiar ii pasa de pasiunea ta, te vei trezi imediat la realitate cand, in urma introducerii parametrilor in sistem, tot “interesul” bancii pentru povestea ta se transforma in garantii peste garantii. Practic din analiza pe Oportunitati si Amenintari, banca ia in calcul 90% doar partea de amenintari. Principiul este simplu: Noi iti dam niste bani, tu platesti dobanda pentru ei, pentru ca, logic, nimic nu este moka, dar ne dai si o casa sau ceva teren in caz ca iese prost asta ca sa te gandesti de 100 de ori inainte de acum incolo.

Stiu, e un principiu pe care l-am expus superficial, insa as vrea sa inteleaga si cei care doar citesc ziare si nu sunt implicati in antreprenoriat in mod direct, ca vorbele sunt vorbe iar faptele sunt cu totul si cu totul altele.

Sigur ca orice analiza trebuie facuta riguros, banca trebuie sa fie atenta acolo unde investeste asa cum ar trebui sa fie fiecare dintre noi, insa cand vezi superficialitatea cu care ti-e tratat business-ul atunci cand este analizat, realizezi ca de fapt in banca nu o sa gasesti niciodata un partener ci o sabie deasupra capului.

In concluzie bancile au dreptate si asta pentru ca ele vor sa dea credite dar nu mai gasesc atat de usor firme fraiere care sa accepte orice li se pune pe masa.

 

Share: