Magia Ministerului Turismului – Cand apare cand dispare

Acum ca ne-am linistit din punct de vedere electoral, acesta fiind si motivul pentru care nu am mai abordat nici un fel de subiect aici, e timpul sa revenim la ale noastre.

Subiectul de astazi este show-ul de iluzionism care are ca actor principal Ministerul Turismului. Practic, avem un Minister care apare si dispare ca prin magie in functie de magicianul de la guvernare. Evident ca nu vreau sa comentez politica generala a fiecarui guvern pentru ca sunt de parere ca fiecare trebuie sa-si puna in aplicare ideile pentru ca ulterior acestea sa fie judecate prin vot. A svrea totusi, daca imi permiteti, sa comentez politica oricarui guvern atunci cand ea se refera la industria de turism si asta pentru ca fiecare decizie, indiferent de natura ei, imi/ne poate afecta activitatea.

Asadar pe scurt, noul guvern al Romaniei a decis o restructurare a Ministerelor si asa cum era de asteptat au desfiintat practic Ministerul Turismului sub aspectul integrarii lui in cadrul Ministerului Economiei dovedind inca o data cam care este nivelul de importanta acordat unei industrii din ce in ce mai puternica in Uniunea Europeana. Spre exemplu, acum 4 ani, Turismul reprezenta a treia cea mai mare activitate socio-economica din Uniunea Europeana  aducand  o contribuție importantă la produsul național brut al UE și la ocuparea forței de muncă. Europa fiind, de asemenea, prima destinație turistică din lume, iar Romania face parte din Europa….culmea.

Ia priviti in graficul de mai jos cam cat aduce turismul din Romania la bugetul de stat.

In cazul in care nu este clar, in anul 2014, turismul romanesc reprezenta 1,5% din veniturile la buget fata de Grecia aflata la polul opus cu 15%. Acesta poate fi un argument al autoritatilor in sprijinul deciziei de a nu avea un Minister dedicat, insa este ca si cand o companie care isi doreste sa isi dezvolte cifra de afaceri si cota de piata isi desfinteaza departamentul de vanzari.

Din pacate nu reusim sa scapam de aceasta meteahna specifica mentalitatii noastre, aceea prin care toti ne pricepem la toate, prin care specialistii sunt priviti ca si costuri si nu ca investitii, iar acest lucru se vede si prin faptul ca, cu mici exceptii, ministrii care se perinda pe la ministere nu au nicio legatura profesionala cu domeniul respectiv si mai mult decat atat un ministru se poate plimba linistit de la un minister la altul din domenii total diferite pentru ca, nu-i asa, politica nu este management, este doar politica.

Revenind la Ministerul nostru cel de toate zilele, noi cei din aceasta industrie ne-am obisnuit deja cu incertitudinea, ne-am obisnuit deja cu aparitia sau disparitia Ministerului de Turism, ne-am obisnuit deja cu lipsa continuitatii manageriale la nivel de institutie, ne-am obisnuit deja cu dialogul greoi dintre institutie si mediul de afaceri al industriei, ne-am cam obisnuit sa fim singuri.

Acum ca facem parte din Ministerul Economiei, orice ar fi el, nu ne mai ramane decat sa speram ca oamenii dedicati industriei de turism vor fi specialisti veniti din practica si nu din teorie, veniti din mediul privat si nu din cel politic. Un pas a fost facut prin desemnarea unui Secretar de Stat cu background in ospitalitate in persoana lui Razvan Parjol, insa eu o tin in continuare pe a mea:

Avem nevoie de un Minister de Turism macar pentru investiile care se fac in zona structurilor de cazare de catre investitori locali sau internationali, pentru ca incepe sa se simta dezvoltarea turismului de city break in Capitala, turismului cultural, sa se simta dezvoltarea turismului in Delta Dunarii, turismului de business,  adaugam apoi importanta continuarii legiferarii activitatii agentiilor de turism sau a unitatilor de cazare,  continuand cu decizii si ordine ale Ministrului privind raportarea activitatii in vederea protectiei turistilor, apoi importanta resursei umane in industria ospitalitatii, pentru ca pana chiar si parte din organizarea Campionatului European la Bucuresti tot un soi de turism este.

Poate ca turismul nu inseamna mult pentru PIB dar inseamna enorm pentru imaginea Romaniei.

Sursa photo

Share: