Forta de munca in turismul romanesc
Romania se afla in acest moment in cea mai mare criza a fortei de munca din istoria recenta. Nu spun eu asta ci o analiza a celor de la Keysfin.
Lipsa scolilor profesionale ( de meserii ) corelata cu exodul tot mai mare al romanilor care prefera sa munceasca in afara tarii ( peste 3,5 milioane ), reprezinta aspecte care au dus spre o lupta aproape falimentara pe salarii.
Batalia pe salarii a ajuns la un nivel la care multe dintre firme nu mai pot concura, nivel pe care multe dintre companii, cu exceptia multinationalelor, nu il pot garanta. Astfel ca multi investitori au trecut la recrutarea de tineri inca de pe bancile facultatii si oferirea de programe de training, in cele mai multe cazuri platite. Iar firmele care au nevoie de muncitori calificati, nu pentru functii de conducere, au ales sa-si dezvolte propriile scoli de meserii, calificarea la locul de munca devenind o componenta esentiala in business-ul actual.
In momentul de faţa, din Romania lipsesc peste 600.000 de oameni care sa acopere diferite posturi, iar acest deficit e in creştere. La inceput, cine aducea personal strain apela la aceasta varianta pentru ca era o forţa de munca mai ieftina; cine aduce astazi o face pentru ca e o forţa de munca stabila.
In cee ace priveste zona turismului, Bogdan Trif – Ministrul Turismului sustine ca Sectorul turismului are un deficit de forța de munca de peste 30%.
In acelasi timp, Calin Ilie, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din Romania sustine ca deficitul de forţa de munca din industria ospitalitaţii se ridica la 100.000 de persoane.
Daca ar fi sa privim doar la ceea ce se intampla in perioadele de sezon pe litoral, mai concret cum o mare parte din forta de munca se bazeaza pe elevi aflati in vacanta de vara si o alta parte pe un soi de mercenari care schimba cel putin 3-4 hoteluri sau restaurante in 2 luni de munca incercand sa speculeze un castig mai mare bazat pe lipsa personalului, ne dam seama ca importul fortei de munca din afara poate fi o solutie ajutatoare. Insa, In cazul importului de forţa de munca, costurile sunt de 1.500-2.000 de euro, iar costurile complementare salariului, respectiv cele de transport şi de cazare nu sunt deductibile, ci sunt chiar impozitate, deci sunt costuri suplimentare pentru companii. In concluzie, industria ospitalitatii nu este atat de profitabila incat sa suporte astfel de costuri.
Problema deficitului de munca este valabila la nivel European iar solutiile sunt pe deoparte limitate iar pe de alta parte contestate, vezi problema emigrantilor.
In acelasi timp cred foarte mult in puterea brain storming-ului astfel ca va recomand, tuturor celor care activeaza in industria de turism, sa participati la conferinta “Forta de munca in turismul romanesc. Cauze si solutii”, din data de 23 februarie, interval orar 11.00-15.00 de la Romexpo, in sala Madgearu in Pavilionul B3 din cadrul Tragului de Turism al Romaniei.
Printre cei care vor dezbate subiectul se Numara : Alin Burcea, Dragos Anastasiu, Dragos Raducan, Calin ILE, Puiu Nistoreanu, Dragos Petrescu.
Mai multe detalii despre Conferinta puteti gasi aici
Leave a Comment