Sa ne distram cu Bugetul Ministerului Turismului

POST UPDATE: Ministerul Turismului a reusit sa obtina o majorare a bugetului de 25 milioane de lei, iar cel mai important este ca o mare parte din ei se vor duce spre promovare ✌️. In speranta ca fiecare articol, fiecare opinie, fiecare propunere a oamenilor din industrie este observata de catre Minister, incep sa ma simt in sfarsit parte dintr-o normalitate. 🙂

O analiza a ZF facuta pe baza datelor de la Institutul National de Statistica (ha ha ha ) spune ca anul trecut Romania a atras in unitatile de cazare doar 2,7 milioane de vizitatori straini, adica cu 1% mai mult fata de anul precedent. Interesant este ca din cei 2,7 milioane de vizitatori straini, trei sferturi au ales Bucurestiul acesta devenind cea mai atractiva destinatie. Concluzionez preliminar de aici ca o mare parte dintre vizitatorii Capitalei au avut ca scop principal segmentul de business si mai putin cel de vacanta.

In continuare Romania nu reuseste sa atraga turisti straini care sa viziteze in scop de vacanta orasele din tara cu adevarat turistice, orase sau zone cu care nu se pot mandri multe tari Europene cu un turism, culmea, mult mai dezvoltat. Motivele sunt printre cele mai diverse si sincer ma simt penibil sa enumar pentru a nu stiu cata oara lipsa infrastructurii rutiere sau aeriene, conservarea precara a monumentelor si a cladirilor de patrimoniu sau lipsa investitiilor in general.

Acum, pentru ca de vreo 2 ani avem parte, Doamne ajuta, de un Minister al Turismului care sa stea la aceeasi masa cu dna Viorica, avem automat parte si de un buget care sa sprijine dezvoltarea acestuia. Ma rog, cel putin ar trebui sa aibe un buget cu care sa sustina activitatea, dezvoltarea si promovarea turismului romanesc si spun asta pentru ca am asteptat bugetul pe 2019 ca pe ziua de salariu dupa 2 luni de intarziere. Privind insa cifrele alocate ministerelor din noul buget, am cautat disperat linia Ministerului de Turism si implicit suma din dreptul acestuia.

Nu am gasit, astfel ca mi-am pus ochelarii si am dat un search in pagina. Intr-un final am gasit si am citit: “Ministerul Turismului – 48 milioane lei, creştere 32%” – Dumnezeule, mi-a picat ceru-n cap ca genunchiul motociclistului in gura lui Mircea Badea. Din fericire, spre deosebire de Mircea, mi-am revenit repede si m-am mai uitat odata, am mai cautat surse ca, na, poate au gresit baietii la redactare si au inlocuit miliarde cu milioane. Din pacate, insa in cazul turismului romanesc viata nu bate filmul si asta pentru ca un buget normal pentru o tara ca Romania cu atatea oportunitati turistice nu putem gasi decat in filmele lui Spielberg.

Sincer mi-ar fi placut sa fac o analiza,evident subiectiva, a posibilitatilor de investitie din bugetul Ministerului care sa ne ajute turismul, insa imi dau seama, de fapt, cat de ingrata trebuie sa fie munca celor din Ministerul Turismului care sunt nevoiti sa administreze performant un buget care prin natura lui nu are cum sa aduca performanta ci doar iluzia aceasteia.

In final, pentru ca sunt roman iar romanii sunt cei mai adaptabili oameni din lume, ma astept ca la urmatoarea rectificare bugetara suma alocata turismului sa scada, insa macar eu sa rezist in picioare rasului nervos isteric.

Sursa photo aici

Share: