Tara celor care “se descurca”

De mic am crescut alaturi de oameni care munceau ca sa se descurce si nu care se descurcau ca sa traiasca bine.

Incepand cu bunicul meu care lucra ca tehnician pe santier, continuand cu parintii mei chimisti amandoi in rafinaria de la Brazi si ducand traditia mai departe cu multitudinea de job-uri fizice pe care le-am avut in decursul timpului, am observat cu stupoare ca nu ma pricep la combinatii. Cel putin din punctul asta de vedere sunt fraierica rau.

Nu ma pricep la zodii insa toata lumea imi spune “ Aaaaaa pai esti Taur, iar taurii trag la jug ca sa reuseasca in viata”. Recunosc ca asta cu trasul la jug nu ma incanta deloc. De fapt, parca era mai bine sa mai fi nascut in zodia Gemeni pentru ca ma gandesc ca jugul s-ar fi impartit la doi ?

Anyway, revenind la subiect, vorbeam cu un expat in varsta de vreo 50 de ani care imi spunea:

“Prietene, oriunde merg in Bucuresti sa iau masa, observ numai masini scumpe in parcare. Asta ma bucura pentru ca inseamna ca tara este prospera insa, ceea ce ma socheaza cel mai tare este varsta celor care le conduc. Eu am muncit pana la 50 de ani ca sa am privilegiul de a conduce o masina premium, iar copiii astia de 25, 26 de ani sunt deja satui de ele. Cand au avut timp sa faca banii pana la aceasta varsta?”

Va dati seama ca singurul raspuns rapid care mi-a venit in minte a fost “ Baietii se descurca”

Am realizat atunci, diferenta de mentalitate dar si diferenta de maturitate financiara dintre o fosta tara comunista si tarile din vest care nu au trecut printr-un astfel de regim.

Cu alte cuvinte, dupa Revolutie, atunci cand s-a dat drumul la mancare, la haine, la masini, la granite, si mai apoi la vacante, noi romanii, intr-un mod absolut natural, am simtit nevoia de a arata ca avem. Unii sacrificau lucruri de baza pentru lucruri pe care nu si le permiteau, iar altii “se descurcau” si faceau camioane de bani prin specula, vanzari de jeans sau terenuri cu sau fara oi pe ele.

Astazi, dupa aproape 29 de ani de la Revolutie, lucrurile s-au mai aranjat, banii nu se mai intorc cu lopata cash, epatam cu mai mult bun simt, am devenit mai responsabili cu cheltuielile insa un lucru a ramas la fel: baietii care se descurca sau cum le mai spun unii…baietii destepti.

Apropo. Oare care este zodia potrivita “descurcaretilor” ?

Sursa photo 

Share: