Aproape 60% dintre romani NU isi permit o saptamana de concediu pe an

In urma unui raport Eurostat, in 2018 Romania a fost tara cu cel mai mare procent al populatiei de peste 16 ani care nu si-a permis sa plateasca un concediu de o saptamana in afara localitatii de resedinta.

Acum, rapoartele, statisticile sau sondajele sunt destul de interpretabile in general mai ales cand vine vorba despre Romania unde colectarea unor astfel de date se face doar pentru a fi facute si sunt departe de a fi verificate. Insa, orice raport, chiar si aproximativ, ne ajuta sa ne facem o imagine de ansamblu cu privire la o zona de interes sau alta.

In cazul de fata, pentru ca vorbim despre capacitatea si posibilitatea romanilor de a-si achizitiona vacante, consider ca procentul Eurostat de 60% aferent celor care nu si-au permis achizitionarea unei vacante de o saptamana in 2018 este de fapt…. mai mic. Spun asta pentru ca foarte multi romani calatoresc inca in unitati de cazare neclasificate, spre exemplu in gazda, iar iesirile din tara in scop de concediu sunt de foarte multe ori confundate cu iesirile de tranzit.

Pe de alta parte, daca ne uitam la graficul de mai jos publicat de Ziarul Financiar observam ca la nivel de Uniune Europeana stam cel mai prost la capitolul vacante.

Nu as merge pana acolo incat sa afirm asa cum au facut-0 cei de la Ziarul Financiar si sa spun cu tarie ca suntem “Cei mai saraci dintre toti” as spune mai degraba ca suntem cei mai subdezvoltati din punct de vedere al infrastructurii. Problema infrastructurii face ca romanilor sa le fie din ce in ce mai greu si din ce in ce mai scump sa calatoreasca, iar varianta zborului este inca de domeniul fantasticului pentru multi dintre noi.

Hai sa privim la Bulgaria, o tara cu care noi mergem in general umar la umar in Uniunea Europeana. Observam faptul ca procentul lor este la jumatate raportat la al nostru. Asta inseamna ca, fata de romani, de doua ori mai multi bulgari isi permit sa plece 7 zile in vacanta pe parcursul unui an, iar asta pentru ca Bulgaria si-a dezvoltat foarte mult infrastructura rutiera, fapt care le permite acestora sa iasa mult mai rapid din tara sau sa calatoreasca mult mai usor in propriul teritoriu.

Daca ne raportam la media Uniunii Europene care este de 28,3%, ne putem da seama cam cat mai avem de lucru pentru a ne alinia. Vestea buna, pentru ca exista si asa ceva, este ca fata de 2017, an in care Romania a inregistrat un procent de 65%, am reusit sa recuperam intr-un singur an 5% ajung la 58,9%.

Acum stau sa ma gandesc daca voucherele de vacanta au avut un rol important in imbunatatirea indicatorilor. 🙂

Oricum ar fi, important este ca in absolut toate domeniile sa simtim si sa vedem o crestere a performantelor care ulterior sa ne pozitioneze cat mai aproape de media Uniunii Europene si asta pentru ca, fiecare procent castigat ne apropie de baromentrul dorit al prosperitatii.

Ah, si mi-as dori ca pensionarii din Romania sa se poata bucura de concedii macar 50% din cat o fac cei din Germania.

Sursa photo

Share: