Cum a fost HORECA 2 pus pe butuci de Ministerul Turismului

Daca il intrebi pe Ministrul Turismului despre programul HORECA 2 iti va spune ca deja se lucreaza la el constituindu-se si cateva grupuri de lucru cu specialisti din industrie.

Ce nu spun autoritatile responsabile de soarta industriei, este ca  HORECA 2 in varianta propusa mai nou nu are nicio legatura cu HORECA 1 care a fost cu adevarat o masura de sprijin pentru industria ospitalitatii. Mai concret, ceea ce se incearca a fi implementat acum ca masura de ajutor pentru industrie este o apa de ploaie menita sa  inchida gura patronatelor din turism. Cu alte cuvinte, daca in primul program ( HORECA 1 ), societatile comerciale au beneficiat de o compensare a unei mici parti din pierderea suferita in 2020 versus 2019, HORECA 2 ar fi trebuit sa reprezinte o compensare partiala a pierderilor din 2021 versus 2019. Dar ce sa vezi, acest lucru NU mai este posibil pentru ca autoritatile statului nu au depus amendamentele necesare catre Comisia Europeana pentru aceste fonduri, fonduri aprobate de Comisia Europeana si de care au beneficiat alte tari.

Ca dovada sta raspunsul Europarlamentarului Dragos Pislaru la o scrisoare a Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, din care citez:

Vă mulțumesc pentru scrisoarea înaintată la data de 1 septembrie 2022 privind ajutorul de stat pentru operatorii economici din turism și alimentație publică , aferent pierderilor înregistrate în anul 2021 – cauzate de efectele pandemiei de Covid-19.
Am studiat elementele semnalate de dumneavoastră și am făcut cercetările aferente, inclusiv în relație cu DG COMP / Comisia Europeană, astfel că revin către dumneavoastră cu câteva
precizări.

Pe parcursul anului 2021, tot mai multe state membre au realizat că, din cauza prelungirii
pandemiei, industriile horeca și de turism au nevoie de sprijin suplimentar. Prin urmare,
Comisia a decis prelungirea Cadrului temporar până la 30 iunie 2022. Acest lucru a permis
unui număr semnificativ de state membre să își prelungească schemele de ajutor de stat pentru a oferi compensații industriei inclusiv pentru anul fiscal 2021.

Pe 13 iulie 2021, România a depus amendamente la acest acord, care pot fi găsite aici. Din
păcate, România nu a avut inițiativa de a modifica și perioada eligibilă, pentru a include și anul 2021 cum au făcut o serie de alte state membre.
Astfel, deși Comisia a oferit flexibilitate prin extinderea valabilității Cadrului temporar,
Guvernul României a decis să nu folosească această oportunitate.

Practic, România nu a cerut și nu a notificat Comisia Europeană privind o prelungire a
termenului de acordare a ajutorului de stat și nici nu a dorit să extindă perioada de eligibilitate pentru acoperirea costurilor/pierderilor cauzate de efectele pandemiei COVID-19 în anul 2021.

Raspuns-solicitare-Federatiile-si-organizatiile-patronale-din-turism-si-alimentatie-publica

Restul e can can.

Sursa photo aici

Share: