Zona de confort sau Lene?
Imi aduc aminte cand mama imi spunea mereu ca daca lenea ar durea am vedea doar oameni zvarcolindu-se de durere. Ma simteam oarecum vizat de afirmatia ei pentru ca nu am fost niciodata un copil pus pe treaba, iar acest lucru nu s-a schimbat mult timp. Acum cred despre mine ca reusesc sa realizez atunci cand pic in capcana zonei de confort si incerc sa schimb ceva imediat. Nu e usor, de fapt e chiar greu, insa atata timp cat imi setez mintea in directia pe care mi-o doresc si asupra a ceea ce mi-am propus, intr-un fel sau altul, mai devreme sau mai tarziu, stiu ca voi face acel lucru.
De exemplu, un lucru pentru care ma pregatesc psihic acum este ca in fiecare dimineata de luni pana vineri, sa ma trezesc la 5:30 dimineata, sa merg sa inot 30-40 de minute dupa care sa merg la birou si sa-mi urmez flow-ul. Mi-am propus asta de o saptamana, iar realitatea este ca in fiecare dimineata in care ma trezesc in mod obisnuit la 7:15, ma gandesc cat de greu o sa-mi fie sa ma trezesc cu doua ore mai devreme. Vestea buna este ca usor, usor, mintea mea incepe sa se seteze pe acest obiectiv, iar in curand, foarte curand, o sa povestesc despre beneficiile noului meu program 🙂
Acum, revenind la zona de confort, consider ca aceasta se poate confunda usor cu lenea si cred ca este lesne de inteles cat de toxica este aceasta pentru evolutia fiecaruia dintre noi.
As vrea sa pun mai jos cateva dintre motivele mele pentru care incerc la un anumit interval de timp sa ma provoc in a face lucrurile altfel.
- Atata timp cat raman o perioada indelungata de timp intr-o zona de confort simt ca productivitatea mea scade, nu mai gasesc metode inteligente de management al timpului si simt ca sunt tot timpul ocupat, iar ambitia mea se dilueaza in fiecare zi.
- Constientizand prezenta zonei de confort, imi este mult mai usor sa iau decizii rapide, sa imi asigur riscuri controlate si sa fac schimbari fara a face compromisuri ca atunci cand sunt pus sub o presiune externa.
- Indiferent de cat de greu poate parea pasul facut in afara cercului de confort, vestea buna este ca noi, oamenii, suntem construiti sa ne adaptam, iar odata facut, lucrurile vor parea mult mai usoare si mai realizabile. Este vorba de acea incredere prin care fiecare reusita ne arata ca totul este posibil.
- In cazul meu, singura modalitate prin care am reusit sa elimin frustrarile acumulate a fost schimbarea si automat asumarea renuntarii la confortul toxic de pana atunci.
- Plafonarea este specifica zonei de confort, iar prin plafonare creativitatea este inhibata. Indiferent de domeniul in care lucram, creativitatea reprezinta diferentiatorul pe care il cautam atat de mult.
In final, va provoc sa va uitati in oglinda in fiecare dimineata si sa incercati sa va analizati gradul de entuziasm cu care incepeti ziua de lucru pentru ca repulsia fata de job va da raspunsul la intrebarea “Oare e timpul sa schimb ceva in activitatea mea, in jobul meu, in modul in care ma comport, in modul in care imi privesc colegii? ”
Succes!
Leave a Comment