5 caracteristici ale Diplomatiei
In functie de cercurile in care ne invartim, gasim in jurul nostru oameni diplomati, oameni colerici, oameni directi, oameni invazivi si asa mai departe.
Ideea acestui articol mi-a venit de la o vorba a lui Churchill, care spunea, intr-un fel sau altul, ca “Diplomatia este arta prin care ii spui cuiva sa se duca dracu’, in asa fel incat acesta sa fie incantat sa afle directia exacta”.
Personal, consider diplomatia o arta cu care unii se nasc si pe care ceilalti si-o cultiva in timp. Daca va intereseaza exemplul meu personal, va pot spune ca, fara a studia in acest sens, am trecut de la o personalitate colerica si directa, la una mult mai diplomatica. Cel mai bun profesor mi-a fost viata si oamenii din jur cu care trebuia sa interactionez altfel decat eram obisnuit pentru a putea conecta usor.
Foarte pe scurt, as vrea sa pun mai jos 5 caracteristici ale diplomatiei, caracteristici pe care va rog sa le completati dupa caz aici sau pe Facebook.
1. Ascultarea – Fii in masura sa asculti atent, nu doar ceea ce ti se spune, ci si cum ti se spune. Atat de atent, inca sa poti intelege rapid si sa poti reactiona in mod adecvat.
2. Inteligenta emotionala – Oamenii cu o inteligenta emotionala dezvoltata aplica arta diplomatiei cu mult mai multa naturalete si asta pentru ca acestia isi inteleg mult mai bine propriile emotii, dar mai ales emotiile interlocutorilor.
3. Empatia – Empatia este practic o extensie a inteligentei emotionale si reprezinta abilitatea de a privi lucrurile din perspectiva interlocutorului. Nu am intalnit foarte multi oameni empatici la viata mea si asta pentru ca majoritatea interlocutorilor se pun intotdeauna pe primul plan sau acel EU este mult mai important decat acel TU.
4. Asertivitatea – Asertivitatea reprezinta acea capacitate de a initia o conversatie, de a face complimente sincere, fara interese ascunse, capacitatea de a critica intotdeauna constructiv si de a primi critici justificate.
5. Politetea – O caracteristica extrem de importanta in contextul diplomatiei. Respecta punctele de vedere, diferentele culturale si dezvolta altfel relatiile interpersonale. Nu intotdeauna politetea este egala cu onestitatea, insa aveti grija ca diferenta sa nu fie atat de mare intre ele 🙂
Va multumesc 🙂
Sursa photo aici
Leave a Comment